Da li vaši zaposleni moraju da nose zaštitne naočare, štitnike za lice? To zavisi od opasnosti kojima su izloženi.

Kada se jednom prepozna opasnost, neophodno je stalno nositi odgovarajuću zaštitu za oči i lice.

Kompanija Novateks je odlično mesto za odabir zaštite očiju i lica. U Novateksu ćete naći sve vrste zaštitnih naočara za zaštitu očiju i lica odgovarajuće za svaku situaciju i različite opasnosti.

Imajte na umu da na radnom mestu može biti prisutno više opasnosti odjednom. Ako je to slučaj, trebalo bi se pobrinuti za kompletnu zaštitu i bezbednost na radnom mestu i zaštititi radnike od najvišeg stepena opasnosti za svaku vrstu.

Jednom kada utvrdite opasnosti i odaberete odgovarajuću zaštitu za oči i zaštitu za lice, morate osigurati da se ona pravilno uklapa i pravilno koristi. Loše postavljanje zaštite neće biti efikasno i neće imati zaštitnu ulogu.

Pravilnim izborom, uklapanjem, održavanjem i negom, uz primenu zaštitnih kontrola, može se pomoći u sprečavanju ozleda očiju i lica i poboljšati bezbednost na radnom mestu.

Možda ćete biti iznenadjeni kada pročitate sledeću statistiku. Otprilike 2.000 povreda očiju na radnom mestu se dešava svakodnevno. Te povrede koštaju mnogo novca godišnje, na izgubljene proizvodnje, medicinske račune i obeštećenja radnika.  90% ih je bilo moguće sprečiti da su radnici nosili odgovarajuću zaštitu za oči i lice kao što su zaštitne naočare

Opšte je pravilo da oprema za vizuelnu zaštitu uvek treba da bude: lagana i savršeno prilagođena konturi lica; dobro prozračena i da ne ometaju vidno polje radnika; otporna na ogrebotine, da posebno odgovara vrsti izvođenja posla.

Što se tiče radnog mesta na kome postoje opasnosti od varnica, rastopljenih metala ili kiselina, poželjnije je odabrati zaštitne naočare sa prekrivenim ventilacijskim otvorima, koje hermetički ne zaklanjaju oči. Indirektni ventilacioni kanali puštaju vazduh, ali zaustavljaju ulazak iritantnih proizvoda. Za takvu vrstu rada poželjno je nositi zaštitni štitnik kako bi se zaštitili lice i grlo od raspršenih čestica ili opasnih tečnosti i magle.

Za većinu zavarivačkih radova potrebno je nositi kacigu za zavarivanje koja štiti oči, lice, uši i grlo od zračenja, iskre ili rastopljenih metala. Imajte na umu da kada nosite dodatnu zaštitu, poput maske za zavarivanje ili zaštitnog okna, moraju biti uključene zaštitne naočare. Fragmenti ili prašina mogu se skliznuti ispod maske ako se podigne vizir.

Da bi osigurali da ostanu efikasne, sigurnosne naočare se moraju pravilno održavati. Podsetite svoje timove da zaštitne naočare moraju svakodnevno čistiti, u skladu sa uputstvima proizvođača, i pažljivo rukovati sa njima kako ne biste ogrebali sočivo. Oštećena stakla ne pružaju dobar vid ili traženu zaštitu.

Uvek treba da nosite zaštitu za oči i lice ako radite oko prašine, letećih čestica, štetnog zračenja ili opasnih hemikalija.

Da biste svom timu obezbedili odgovarajuću zaštitu očiju i lica posetite NOVATEX i odaberite najbolje zaštitne naočare i zaštitne vizire koje možete poručiti i online.