Najčešća profesionalna bolest u Evropi je gubitak sluha povezan sa bukom. Gubitak sluha predstavlja trećinu svih bolesti povezanih sa radom.

Od izuzetnog značaja je zaštita sluha na svakom radnom mestu gde sluh može biti potencijalno ugrožen.

Za zaštitu sluha kao što su čepići za uši, antifoni, elektronski antifoni i komunikacijski uredjaji se koriste za smanjenje i ublažavanje buke koja dopire do uha i smanjuju rizik od oštećenja sluha od prekomerne buke.

Prekomerna izloženost buci nanosi nepopravljivu štetu sluhu. Često se oštećenja postepeno pogoršavaju pri svakom ponovljenom izlaganju, ali neki zvukovi veoma visokog nivoa, kao što su oni iz vatrenog oružja ili eksplozija mogu prouzrokovati i trajnu štetu sluhu.

Neophodno je na radnim mestima često vršiti kontrolu i procenu rizika da bi se utvrdilo ko je od radnika izložen iznad donjih ili iznad gornjih vrednosti pojedinih grupa izvora energije fizičkih sredstava koja može da nanese radnicima povrede ili bolesti. Primeri fizičkih sredstava uključuju buku, vibracije, elektromagnetno zračenje, ekstremnu temperaturu.

Stoga radnike treba zaštiti od profesionalih rizika kojima bi mogli biti izloženi. Za sprečavanje profesionalnih nezgoda i lošeg zdravlja poslodavci moraju da odluče o zaštitnim merama koje će preduzeti, kao i o zaštitnoj opremi koju će korisiti za zaštitu radnika.

Važno je u proceni uzeti u obzir i faktore bezbednosti kada se koristi zaštita sluha. Zaštita sluha smanjuje sposobnost osobe da čuje upozoravajuće zvukove.

Adekvatna zaštita je od suštinskog značaja, ali treba izbegavati prekomerno prigušivanje (prekomerna zaštita) i zahtevati upotrebu opreme za zaštitu sluha samo tamo gde je zaštita preko potrebna.

Učinkovitost lične zaštitne opreme za zaštitu od buke (nivo prigušenja) treba prilagoditi proceni rizika na radnom mestu. Lična zaštitna oprema za zaštitu od buke treba da smanji buku do nivoa koji nije štetan za zdravlje, izbegavajući previše zaštite koja bi isključila radnika iz njegovog okruženja (upozorenja, komunikacija).

Proizvodi kompanije NOVATEX za zaštitu sluha kao što su čepići za uši, antifoni, elektronski antifoni i komunikacijski uredjaji su u potpunosti u skladu sa Pravilnikom o ličnoj zaštitnoj opremi.

Dobrodošli na sajt najbolje zaštitne opreme - zastitnaoprema.rs