Specijalna obuća je zaštitna obuća za veoma opasna zanimanja i radna mesta. Svako radno mesto ima vrlo specifične i očigledne potrebe za čizmom i cipelama, ali većina ima više okruženja u kojima rade njihovi radnici. Može biti teško odrediti koja vrsta zaštitne cipele najbolje odgovara svakom okruženju ili radnom zadatku.

Zaštitna obuća danas dolazi u različitim stilovima ili kategorijama sa brojnim karakteristikama koje nude različite nivoe zaštite. Specijalna obuća koja vam treba zasnivaće se na tome gde radite, čime se bavite i kakvu udobnost ili stil želite. Predstavićemo neke funkcije koje se nude za zaštitnu obuću kako bismo vam pomogli da steknete bolju predstavu o tome šta vam treba.

Svi mnogo zavisimo od svojih stopala. Obavezna briga o njima je glavni prioritet svakog radnika. To znači odabrati pravu vrstu radne obuće za svoje zanimanje. Jer, prave zaštitne cipele mogu zahtevati mnogo više pažnje kako biste bili sigurni da ćete dobiti pravu.

Specijalna obuća - Kako odabrati zaštitne cipele

Opasnosti od povrede stopala na radnom mestu postoje u mnogo različitih oblika.

Zaštitnu obuću morate odabrati na osnovu opasnosti na vašem mestu. Na primer, ako radite na mestu gde biste mogli da rizikujete od pada predmeta, odabir čizme na osnovu oslonca za zglob ne rešava odgovarajući rizik. Radne čizme od čeličnih prstiju su odlična i tradicionalna zaštita od nekoliko opasnosti na mnogim različitim gradilištima, ali da li su pravi izbor za vas?

Evo nekoliko najčešćih potencijalnih opasnosti za koje je potrebna zaštitna oprema za noge. Pogledajte koje su cipele napravljene imajući na umu te opasnosti. Takođe možete da pogledate našu ponudu specijalne obuće da biste lakše odabrali cipele za svoje radne potrebe.

Specijalna obuća - zaštita od električne opasnosti

Čizme za električnu opasnost su suštinski komad specijalne obuće za sve koji rade oko struje. Ovo može biti električar ili neko ko radi oko kola ili visokonaponskih mašina. Ova specijalna obuća je proizvedena sa neprovodljivim đonom i petama otpornim na električni udar. Ovakve cipele sprečavaju radnika da završi električni krug; ovo može smanjiti šansu od strujnog udara. Štite radnike na održavanju trafo-stanica, radnike u elektrodistribuciji, radnike na železnicama, itd...

Specijalna obuća - zaštita od eksploziva

Ako radite oko eksploziva ili drugih visoko reaktivnih ili zapaljivih supstanci, verovatno će vam trebati električno provodljive cipele. Električno provodljiva radna obuća pomaže u sprečavanju stvaranja statičkog elektriciteta na radniku. Bez ove mere predostrožnosti, nakupljanje statičkog tela na vašem telu može lako stvoriti iskru koja može prouzrokovati požar ili eksploziju. Svilene, vunene i najlonske čarape ne bi trebalo da se nose u ovakvom radnom okruženju ili sa ovom vrstom cipela, jer je verovatno da će i ti materijali proizvesti statički materijal. Upotrebljavaju se kod visokih peći, u metalnoj industriji i u svim granama industrije gde je stopalo radnika izloženo visokim temperaturama.

Specijalna obuća - zaštitna obuća za drvoseče

Rad sa motornim testerama ili bilo kojim drugim rotirajućim sečivima čini zaštitnu obuću apsolutno neophodnom. Čizme motorne testere otporne na rez (i druga odeća otporna na sečenje) mogu sprečiti ozbiljne povrede u slučaju nesreće koja uključuje motornu testeru. Izrađeni su od specifičnih materijala koji stvaraju zaštitnu barijeru od oštrica koje se vrte.

Specijalna obuća - zaštita od padajućih objekti
Ako rizikujete pad predmeta, sigurno ćete želeti zaštitne čizme. To su čizme koje imaju poklopac preko područja prstiju radi zaštite. Ovi pokrivači za nožne prste tradicionalno su izrađivani od čelika, pa stoga čizme sa čeličnim prstima. Međutim, sada su dostupni i u kompozitnim materijalima.

Specijalna obuća - zaštita od oštrih predmeta

Oštri predmeti na podu predstavljaju opasnost na radnom mestu. Oštri predmeti, poput eksera ili vijaka, mogu probiti tabane redovnih cipela i povrediti stopalo. Obuća otporna na probijanje uključuje čeličnu ili kompozitnu ploču postavljenu unutar srednjeg potplata radi zaštite od opasnosti od nagazanja na oštre i nazubljene predmete.

Specijalna obuća - zaštita kod valjanje predmeta ili mašina
Neka radna obuća ima dodatnu zaštitu duž metatarzalne regije (gornjeg dela stopala). Ako ste ikada nešto ispustili na vrh stopala, znate koliko to može da boli. Metatarsalne čizme su dobre za radna okruženja u kojima valjani predmeti ili mašine predstavljaju rizik. Bilo koji posao koji uključuje teške mašine, velika opterećenja ili opasne uslove može zahtevati upotrebu metatarzalnih čizama. Upotrebljavaju se u livnicama i u raznim granama teške industrije

Specijalna obuća - zaštita za hladno vreme

Rad u hladnim uslovima znači oblačenje kako biste se zagrejali, a vaše cipele nisu izuzetak u tome. Izolovane radne čizme su neophodne ako radite napolju ili ste izloženi drugim hladnim uslovima. Stopala koja nisu pravilno izolovana od hladnoće su u opasnosti od ozeblina i drugih rizika povezanih sa prehladom.

Specijalna obuća - zaštita od vlage

Vodootporne kožne čizme popularan su izbor pri radu u vlažnim uslovima gde je problem vlaga. Rad napolju znači izlaganje elementima i gotovo uvek predstavlja rizik od vlaženja. Održavanje stopala na suvom pomaže u zaštiti od hladnoće.

Pogledajte celokupni asortiman specijalne obuće, na sajtu Novateksa i možete poručiti online, brza isporuka na teritoriji cele Srbije.

Za dodatna pitanja nas u svakom momentu možete kontaktirati putem sledećih telefona:  060/6233-935033/261-21-21