Zaštitne maske, da li i koliko nas štite?

Nakon pojave pandemije korana virusa (covid - 19) pojavilo se i pitanje da li treba nositi maske, koje, kada i koliko nas one štite? Sva ova pitanja su opravdana obzirom da na televiziji i putem interneta gde se svi mahom i informišemo postoje oprečna mišljenja i stavovi po ovom pitanju.

Čuli smo da zaštitne maske u pojedinim slučajevima mogu više da nanesu štete nego koristi što svakako ima smisla obzirom da skoro niko od gradjana ne zna pravilan način rukovanja maskama. Najčešća maska koju ljudi mogu kupiti u ovakvim situacijama jeste obična hiruška maska, ali takodje mora se znati da je to maska za jednokratnu upotrebu i da istu nakon skidanja morate baciti, a takodje morate imati na umu ukoliko koristite običnu hiruršku masku da vas ona štiti oko 3 sata, tačnije više štiti ljude oko vas od vas, a manje vas od drugih osoba u vašem okruženju. Naravno kada su ovako specifični uslovi izazvani pandemijom korona virusa, onda je svaki vid dodatne zaštite poželjan.

Ukoliko ipak zelite da se bolje zaštitite preporučujemo vam 3M maske koje sa dodatnim filterima u značajnoj meri povećavaju vašu bezbednost, i ono što je najbitnije istu zaštitnu masku možete koristiti više puta i samo na njoj menjati filtere kada isti bivaju značajno kontaminirani.


Pogledate video zapis Crvenog krsta u kojem se objašnjava način pravilnog korišćenja hirurške maske