Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005, 91/2015 i 113/2017 - dr. zakon) uređuje se sprovođenje i unapređivanje bezbednosti i zdravlja na radu lica koja učestvuju u radnim procesima, kao i lica koja se zateknu u radnoj okolini, radi sprečavanja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom.

Zbog bezbednosti na radu, licima koja su za vreme rada izložena određenim vrstama opasnosti i štetnosti stavljaju se na raspolaganje sredstva lične zaštite, odnosno lična zaštitna oprema.

Materijal od kog se izrađuju sredstva i oprema, ne sme neugodno mirisati, nadraživati kožu i otpuštati boju i mora biti dovoljno otporan prema koroziji, promeni temperature i dejstvu dezinfekcionih sredstava.

Zaštitna oprema koja se upotrebljava na radnim mestima na kojima postoji opasnost od požara, mora biti izrađena od negorivog materijala ili od teško zapaljivog materijala.

Sredstva odnosno zaštitna oprema koja se upotrebljava na radnim mestima na kojima može doći do mehaničkog, električnog ili toplotnog udara, mora biti dovoljno otporna prema električnoj i toplotnoj sprovodljivosti.

“Novatex“ Vam nudi širok asortiman različite opreme i odeće za zaštitu na radu i HTZ opreme. U zavisnosti od vrste poslova koje obavljate pronađite adekvatnu zaštitnu opremu za Vas.

Radi zaštite glave od pada predmeta ili udara pri vršenju radova u rudarstvu, građevinarstvu, gašenju požara, podizanju, spuštanju ili remontu čeličnih i drugih konstrukcija i slično kao i radi zaštite glave od udara električne struje pri slučajnom dodiru sa električnim vodom - licima koja vrše takve radove daje se na korišćenje zaštitni šlem (rudarski šlem, vatrogasni šlem, građevinski šlem i sl.).

Zaštitni šlem mora potpuno pokrivati gornji i zadnji deo lobanje i mora imati obod za zaštitu čela i vrata. Šlem za zaštitu glave pri podzemnim radovima mora imati nosač lampe a, po potrebi, na zadnjoj strani i nosač električnog provodnika (kabla).

Zaštitni šlem mora biti izrađen od materijala koji nije zapaljiv i koji je otporan prema udaru i dejstvu vode, kiseline i toplote.

Radi zaštite glave od prašine i zaštite kose od uvlačenja u mašine pri vršenju radova u neposrednoj blizini rotirajućih delova mašina (automatskih strugova, valjaka i sl.) - licima koja vrše takve radove daju se na korišćenje zaštitne kape, kačketi, guste mrežice, marame ili slična sredstva odnosno oprema za pokrivanje glave.

Radi zaštite očiju pri radovima koji se vrše ručno ili mašinski, na kojima postoji opasnost povrede od sitnijih ili krupnijih čestica koje doleću manjim brzinama iz čeonog ili bočnog pravca - licima koja vrše takve radove daju se na korišćenje zaštitne naočari.

Radi zaštite očiju od jake svetlosti, letećih varnica i slabijeg toplotnog i ultraljubičastog zračenja, kao i od letećih čestica, pri radovima na gasnom ili elektrootpornom varenju i pri radovima na elektrolučnom varenju - licima koja vrše takve radove daju se na korišćenje zaštitne naočari s tamnim staklom koje mogu biti i na preklop.

Radi zaštite očiju, glave i vrata od neposrednog i posrednog dejstva vidljivog, ultraljubičastog i toplotnog zračenja i letećih varnica rastopljenog metala pri elektrolučnom zavarivanju - licima koja vrše elektrolučno zavarivanje daje se na korišćenje štitnik za elektrovarioce. Štitnik za elektrovarioce može biti ručni i naglavni.

Radi zaštite čula sluha od prekomerne buke na radu - licima koja su za vreme rada izložena buci daju se na korišćenje odgovarajuća sredstva odnosno oprema, i to zavisno od intenziteta buke: vata, ušni čep ili ušni štitnik.

Radi zaštite ruku od određenih opasnosti ili štetnosti daju se na korišćenje, zavisno od vrste rada, zaštitne rukavice.

Za zaštitu disajnih organa, koriste se, polumaske, maske i filteri, sistemi za dovod vazduha i sistemi za izvlačenje gasova.

Radi zaštite stopala od određene opasnosti, daje se na korišćenje, zavisno od vrste rada, zaštitna obuća, i to: gumena obuća za električare, cipele sa đonom od toplotno izolacionog materijala (drvo i sl.) - za zaštitu stopala pri kretanju po zagrejanim ili hladnim površinama, kožne cipele za varioce i rezače metala, kožne ili gumene cipele odnosno čizme sa čeličnom kapicom ili kapicom od tvrde gume i sa ugrađenom čeličnom tabanicom - za zaštitu od mehaničkih povreda nogu i kožna obuća (kaljače, čizme, cipele) - za zaštitu stopala pri radu u hemijskim pogonima i pri elektrolitičkoj rafinaciji metala.

Radi zaštite od pada sa visine na radnim mestima koja se zbog prirode posla ne mogu ograditi ili na drugi pogodan način zaštititi odnosno pri radu na objektima u izgradnji preko reke ili jezera, na stubovima elektroenergetske ili telefonsko-telegrafske mreže, u kamenolomima, nad provalijama, u cisternama, silosima i sl. - licima koja rade na takvim mestima daje se na korišćenje zaštitni opasač opremljen prihvatnim užetom za privezivanje, a po potrebi i dopunskim užetom

Radi zaštite od pada u vodu i davljenja pri radovima iznad vode ili na vodi (pri montaži mosta, geodetskim, hidrološkim ili drugim merenjima, pri radu na prebacivanju dalekovoda preko reke, jezera i sl.) - licima koja vrše takve radove daje se na korišćenje zaštitni pojas.

Poslodavac je dužan da obezbedi da radni proces bude prilagođen telesnim i psihičkim mogućnostima zaposlenog, a radna okolina, sredstva za rad i sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu budu uređeni, odnosno proizvedeni i obezbeđeni, da ne ugrožavaju bezbednost i zdravlje zaposlenog.

Za transponovanje i implementaciju Direktive 89/686/EEZ, odnosno donošenje tehničkih propisa iz oblasti lične zaštitne opreme nadležno je Ministarstvo privrede - Sektor za kvalitet i bezbednost proizvoda.

Ova oblast je uređena Pravilnikom o ličnoj zaštitnoj opremi (''Službeni glasnik RS'', broj 100/11) koji je usklađen sa svim načelima i bitnim zahtevima iz Direktive 89/686/EEZ o ličnoj zaštitnoj opremi, kao i njenim izmenama iz Direktive 93/68/EEZ, Direktive 93/95/EEZ i Direktive 96/58/EEZ. Prilikom izrade ovog pravilnika, osim navedenih direktiva EU, uzeta su u obzir i rešenja iz referentnih propisa EU u oblasti tehničkog zakonodavstva, a naročito iz Odluke Evropskog parlamenta i Saveta o zajedničkom okviru za trgovanje proizvodima broj 768/2008.

Pravilnik je praćen Spiskom srpskih standarda iz oblasti lične zaštitne opreme a poslednja verzija ovog spiska objavljena je u „Sl. glasniku RS”, broj 19/16. Ovaj spisak se redovno ažurira u skladu sa spiskom harmonizovanih standarda objavljenim u Službenom listu EU.

Kompanija NOVATEX u potpunosti sprovodi i primenjuje odredbe Pravilnika o zaštiti na radu prilikom proizvodnje zaštitne radne odeće, zaštitne opreme i HTZ opreme.

Proizvodi kompanije NOVATEX kao što su zaštitna oprema, zaštitna odeća i zaštitna obuća su u potpunosti u skladu sa Pravilnikom o ličnoj zaštitnoj opremi.

Dobrodošli na sajt najbolje zaštitne opreme - zastitnaoprema.rs