Letnja sezona radova uveliko je u toku, a da li ste upoznati sa svim pravilima o zaštiti na radu pri visokim temperaturama?

Mere bezbednosti i zdravlja na radu utvrđene su “Uredbom o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima” („Službeni glasnik RS”, broj 14/09 i 95/10) i Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu („Službeni glasnik RS”, broj 21/09).

Mere koje su poslodavci dužni da primenjuju pri radu na visokim temperaturama su: organizacione, tehničke i zdravstvene.

Kada temperatura vazduha pređe 36 stepeni Celzijusa, smatra se da zaposleni koji rade na otvorenom rade u nepovoljnim radnim uslovima, što može negativno uticati na njihovo zdravlje. Zato je važno organizovati čestu zamenu zaposlenih, praviti češće pauze i obezbediti prostor koji bi služio za odmor i zaklon od Sunca.

Takođe veoma je važno da ukoliko dođe do dehidracije ili toplotnog udara, zaposleni znaju da pruže prvu pomoć ugroženom radniku.

Ukoliko radite na otvorenom i zanemarujete savete za rad pri visokim temperaturama, može Vam se desiti dehidracija organizma, zamor, toplotni udar, sunčanica.

Da Vam se to ne bi desilo, izbegavajte rad na otvorenom u najtoplijem delu dana, tj od 11 - 16 časova i organizujte rad po smenama, zatim unosite što više tečnosti i koristite zaštitnu opremu - letnja odela, kape, marame i sl. ukoliko naravno niste u obavezi da nosite neku zaštitnu opremu kao što je šlem.

Ako morate nositi šlem zbog posla koji obavljate, onda Vam preporučujemo šlem sa ventilacionim otvorima za cirkulaciju vazduha.

Novatex Vam nudi veliki izbor radnih kačketa i hard kapa, raznih boja i modela, po vrlo povoljnim cenama.

Unošenje dovoljne količine vode je najvažnije ukoliko obavljate rad na otvorenom leti. Morate unositi minimum 2 l vode na dan, pritom na svakih 15 do 20 minuta po jednu čašu, da biste sprečili dehidraciju.

Ono što se podrazumeva je da ne unosite tešku i začinjenu hranu dok radite na visokim temperaturama. Najbolje je koristiti što više svežeg povrća i voća ili mlečne proizvode sa manjim sadržajem masti.

Takođe veoma je važno da se zaštitite kremom za sunčanje sa velikim faktorom protiv UV zračenja, zbog svakodnevnog izlaganja Suncu i radu na otvorenom na visokim temperaturama.

Oprema i odeća za rad na visokim temperaturama treba da bude izrađena od laganih, prirodnih materijala u svetlim bojama.

NAŠA PREPORUKA ZA ZAŠTITU PRI VISOKIM TEMPERATURAMA

Novatex Vam nudi širok asortiman radnih odela od tanjih materijala, bermuda i specijalno napravljenih letnjih pantalona kojima se može po potrebi skinuti donji deo nogavica.

Radni šorcevi i bermude su idealno rešenje za rad na visokim temperaturama, a kod nas možete pronaći razne modele, od različitih materijala.

Veliki izbor zaštitnih majica sa kratkim rukavima možete pronaći u Novatex- u, pa u zavisnosti od toga koji posao obavljate odaberite neku po Vašoj meri - pamučne, polo, kao i majice visoke vidljivosti.

Širok asortiman muških i ženskih majica po povoljnim cenama možete pogledati online i naručiti na našem sajtu.

Nudimo Vam i veliki izbor signalnih prsluka od tanjih materijala, kao i visoko vidljivih uprtača od reflektujućih materijala koji se nose preko majice i radne bluze umesto prsluka.

U “Novateksu” možete pronaći i veliki izbor zaštitnih rukavica, različitih vrsta materijala, za različite vrste poslova.

U ponudi imamo i veliki izbor zaštitnih sandala i mokasina, za različite vrste poslova.

Za zaštitu očiju od Sunčevih zraka, obavezno koristite zaštitne naočare kada ste na otvorenom, zbog UV zračenja, a takođe veliki izbor naočara i torbica za naočare možete naći u Novatexu.

Pogledajte celokupnu ponudu zaštitne opreme Novatex- a na našem sajtu, naručite online ili na putem telefona 060/62-33-935