Zaštitne hirurške i medicinske maske

Namena i podela zaštitnih maski

Osnovna namena zaštitnih maski je zaštita disajnih puteva korisnika i spadaju u ličnu zaštitnu opremu. Maske možemo podeliti na jednokratne i višekratne zaštitne maske na osnovu vremenskog ograničenja njihovog korišćenja.

Takođe maske delimo na osnovu površine lica kuju pokrivaju na:

Zaštitne maske one pokrivaju čitavu površinu lica.

Polumaske prektivajuu samo deo lica koji podrazumeva usta, nos i bradu.

Četvrtmaske prekrivaju usta i nos.

Današnja priča biće o hirurškim zaštitnim maskama.

Jednokratne zaštitne maske

Jednokratne zaštitne maske mogu biti platnene, hirurške maske, maske za prašinu i kofil maske. One služe isključivo za jednu upotrebu i to najduže osam sati. Nakon 8 sati jednokratne maske bivaju kontaminirane i moraju se baciti. Međutim u koliko tokom obavljanja Vašeg posla pored zaštitne maske koristite I zaštitni vizir možete produžiti vek trajanja zaštitne maske. Bitno je reći da vlaga skraćuje vreme upotrebe začtitne maske. Tako da kada primetite da je zaštitna maska vlažna, morate je zameniti za drugu.

Hiruške maske zaštitne maske

Hiruške zaštitne maske su zaštitne maske koje su namenjene za jednokratnu upotrebu. Koriste ih lekari, stomatolozi i medicinsko osoblje kao obavezan deo medicinske opreme u sterilnim uslovima.  

Ovaj tip maski uglavnom je namenjen za medicinsku namenu, koriste ih lekari, stomatolozi, farmaceuti kao i veterinari znači svuda gde je podrazumevan rad u čistim ili sterilnim uslovina.

Hirurške maske su uglavnom izrađene od PP polipropilenskog materijala. Da bi se fiksitale za glavu korisnika imaju trakice koje se kače za uši. U predelu nosa imaju prilagodljivu trakicu.

One se proizvode u više boja I veličina, plave, bele, roze crvene, crne, zelene… Zaštitne hirurške maske mogu koristiti I deca jer dolaze I manjim veličinama. Ove maske u zavisnosti od sloja filtera I sloja flisa mogu biti troslojne I četvoroslojne.

Upotreba hirurške zaštitne maske

U koliko izuzmemo upotrebu hirurške maske u ovim vanrednim okolnostima u kojima smo se našli poslednje dve godine usled pandemije Korona virusa, ovaj tip maske bi imao I dalje široku primenu.

Hirurške zaštitne maske su najpre namenjene za medicinsko osoblje, koje bi upotrebom ove maske zaštitilo pacijente od različitih mikroorganizama koji se prenose respiratornim putem. One imaju primenu u farmaciji, veterini, prehrambenoj industriiji itd

Standardizacija i oznake hirurških (medicinskih) zaštitnih maski

Hirurške maske se testiraju od iznutra prema spolja, a testovi potvrđuju njihovu efikasnost bakterijske ili virusne filtracije.

Medicinske ili hiruške maske imaju sledeće standarde:

  • EN 14683
  • ASTM F2100
  • ASTM F2101

Maske koje se koriste u farmaceutske svrhe, takođe se podvrgavaju testu izdržljivosti na diferencijalni pritisak u jačini od 10 do 15 Pa.

Bakterijska Filtrirajuća Efikasnost (Bacterial Filtration Efficiency - BFE) određuje stepen zaštite hiruških maski od bakterija koje se mogu udahnuti putem aerosolnih kapljica. 

Virsna Filtrirajuća Efikasnost (Viral Filtration Efficiency - VFE) određuje stepen zaštite hiruških maski od virusa čija veličina iznosi 3.0 ± 0.3 µm. 

Oznake hirurških zaštitnih maski

U zavisnosti od urađenih testova hiruške maske imaju sledeće oznake:

  • BFE101 - Hiruške maske koje imaju oznaku BFE101 pružaju samo zaštitu od bakterija.
  • BFE110 - Hiruške maske koje imaju oznaku BFE110 pružaju zaštitu od bakterija, i dobro podnose diferencijali pritisak.
  • BFE125 - Hiruške maske koje imaju oznaku BFE125 pružaju izuzetnu zaštitu od bakterija.
  • VFE110 - Hiruške maske koje imaju oznaku VFE110 pružaju zaštitu od bakterija i virusa veličine 3.0 ± 0.3 µm.
  • VFE125 - Hiruške maske koje imaju oznaku VFE125 pružaju izuzetnu zaštitu od bakterija i virusa veličine 3.0 ± 0.3 µm.