Opasači za rad na visini su deo zaštitne opreme i to iz 3.kategorije gde postoji rizik od smrti. Najveći broj povreda na radu sa smrtnim ishodom se događa zbog padova sa visine. Svi radovi koji se obavljaju na visini iznad 3m uvrstavaju se u poslove sa posebnim uslovima rada. Opasači za rad na visini u raznim oblicima i materijalima su adekvatno rešenje za što bolju zaštitu. Rad na visini predstavlja svaki rad na visini većoj od 1.8m od podloge. Da bi se obavljala bilo koja delatnost na visini, radnici moraju biti upoznati sa rizikom. Takođe podrazumeva se da su zdravstveno sposobni i obučeni za taj posao.

Neophodno je obaviti zdravstveni pregled koji će omogućiti uvid u zdravstveno stanje. Od najvećeg značaja je pregled očnog vida i koordinacije pokreta. Samo adekvatan vid omogućava da dobro procenite udaljenost od tla. Pri radu na visini neophodno je imati sva propisana zaštitna sredstva. 

Oprema za rad na visini

Preglede treba obavljati periodično jer svako postojanje zdravstvenih problema nosi rizik. Mere zaštite na radu prilikom rada na visini moraju biti preduzete od samog početka projekta. Dakle još prilikom procene rizika.

Mora se organizovati grupni rad i nadzor dokle god se obavlja posao. U slučaju kada ne postoji mogućnost da se osigura mesto rada, koriste se opasači za rad na visini. Pre nego što upotrebite opasač proverite njegovu ispravnost kao i ispravnost produženog užeta. Radnik koji je bolestan ili se oseća umorno i pospano ne bi trebalo u takvom stanju da radi na visini. U takvim okolnostima i situacijama radnik treba blagovremeno da obavesti svog poslodavca da nije sposoban za rad. Takođe ako u samom procesu rada, radnik oseti da ne može da izvede radnu operaciju po rasporedu prestaje sa radom. NOVATEX nudi veliki izbor opasača za rad na visini. Kompletnu ponudu pogledajte na našem sajtu.