Elektronski antifoni i komunikacijski uređaji se koriste u radu gde treba da se komunicira, a nije moguće od buke. Elektronski antifon ima mogućnost automatskog prilagođavanja zaštite detektovanom nivou buke. Uređaj detektuje povećanje buke i automatski povećava prigušenje. Buka je agens čijem je dejstvu čovek izložen počev od rođenja. Buka se može definisati kao neželjeni zvuk. Ona predstavlja jedan od  vodećih uzroka oštećenja sluha.

Hronična akustička trauma predstavlja oštećenje sluha koje nastaje zbog dugotrajnog izlaganja buke preko 80 dB. Obično se ovakva oštećenja sluha sreću kod radnika koji rade u fabrikama teške industrije: (u livnicama, kovačnicama, rad sa pneumatskim čekićem, rad sa kompresorima, kod mašinista itd). Industrije sa velikim stepenom buke uključuju agroprivredu, rudarstvo, drvnu, transportnu industriju, vojnu industriju itd. 

Takođe i jaka muzika može vremenom biti uzrok hronične akustičke traume. U ovim uslovima obično je prisutna tzv. industrijska buka koja praktično predstavlja karakterističan  šum. Šum je uzrokovan radom više mašina  i uređaja. Naziva se još i ,,bela buka".  Za razliku od ove industrijske buke, u gradovima i urbanim celinama prisutna je tzv. komunalna buka. Pri odabiru zaštite od buke u obzir se mora uzeti radno okruženje. Temperatura u radionici, nivo vlažnosti i sl. Ako je na primer u hali temperatura 25 ° C, upotreba slušalica će uzrokovati znojenje i zagrevanje glave radnika. To  može dovesti do toga da radnik ne nosi antifone. U takvim situacijama bolji izbor predstavljaju čepići.

Kao i sva ostala lična zaštitna sredstva i oprema za zaštitu sluha kao što su Elektronski antifoni i komunikacijski uređaji moraju biti usklađena sa CE sertifikatom i odgovarajućim standardima. To su standardi  EN 352-1 i EN 352-2, EN 352-3 koji garantuju da je oprema bezbedna i da pruža maksimalnu zaštitu.

Koje elektronske antifone odabrati?

Postoje samostalni antifoni, antifoni montirani na šlem, elektronski ili komunikacioni uređaji. 

Antifoni se sastoje od dve školjke koje apsorbuju zvuk. Školjke imaju mekani uložak koji je punjen penom. Antifoni apsorbuju zvučne talase. Dakle povećavaju otpor vazduha i  smanjuju na taj način amplitudu talasa. Antifoni se proizvode za različite nivoe buke tako da je potrebno da izaberete odgovarajuće u skladu sa Vašim potrebama i uslovima rada. Našu ponudu elektonskih antifona i komunikacijskih uređaja možete detaljno pogledati na sajtu.