Odela za hladnjače moraju biti adekvatna, jer rad u hladnjačama zahteva specifičnu organizaciju posla. Mikroklimatski uslovi su specifični tako da je neophodno obezbediti višeslojnu odeću. Preporuke su dakle jednodelni kombinezoni, dvodelno odelo, jakna i pantalone. Naravno, podrazumeva se i adekvatna zaštita ruku i glave. Zakon o radu kaže da zaposleni ima pravo na bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu.  Poslodavac ima obavezu da rad organizuje tako da se ovo pravo zaposlenih poštuje.

Najveće temperaturne šokove doživljaju radnici koji moraju ulaziti u hladnjače. Vrlo često, u samo nekoliko minuta izloženi su temperaturnim amplitudama koje dosežu čak i do 75 stepeni. Zato lekari insistiraju da uz adekvatna odela,  ulaženje i izlaženje iz hladnjače bude postupno.

Pre ulaska u hladnjaču za duboko zamrzavanje, u kojoj su temperature ekstremno niske 15 minuta se treba zadržati u pretprostoru. Tamo je temperatura između 3 i 18°C. U hladnjačama za duboko zamrzavanje temperatura je i -40°C. Zbog toga zaposleni prvo ulaze u tzv. pretkomoru, na +15°C. Tu se zadrže 15 do 20 minuta. Potom obuku odelo za hladnjače i tek onda ulaze u hladnjaču.

U mnogim evropskim zemljama takvi radnici imaju beneficirani radni staž ili kraće radno vreme. Zbog temperaturnih šokova često se događaju promene na koži, poput osipa ili čak krasta. Neretko radnici imaju kardiovaskularne probleme, reumatitise i upale zglobova.

Ponuda odela za hladnjače 

Iz naše ponude izdvajamo odlične jakne za hladnjače VERBIER 2122; ISOTERMICO jakna...Termalna zaštita je visokog stepena i kvaliteta. Zaštita do -40°C sa dodatnom zaštitom i postavom na ramenima i laktovima.

Takođe još jedna preporuka su kombinezoni. U ponudi su sertifikovani kombinezoni prema standardu EN 342:2004 za niske temperature. Dizajniran je za korišćenje u hladnjačama. Dugi rajsferšlusi sa preklopima na nogavicama omogućavaju oblačenje i svlačenje bez izuvanja obuće.

Kompletnu ponudu odela za hladnjače možete naći na našem sajtu. Pozovite nas, naš tim vam stoji na raspolaganju.