Zaštita ruku je lična zaštitna oprema, a to su zaštitne rukavice. Zaštitne rukavice su najbolja zaštita za ruke. Pored naših očiju, naše ruke su verovatno najvažniji deo našeg tela kada je reč o obavljanju našeg posla. Uključene su u skoro svaku stvar koju radimo. Ipak, mnoge stvari koje radimo rukama rade se bez ikakvog namernog razmišljanja. Jer ruke nemaju straha. Otići će gde god budu poslate i ponašaće se mudro kao i osoba kojoj pripadaju. U vezi sa tim, pre nego što se poslužite rukama razmislite o njihovom čuvanju i zaštiti.

Evo najčešćih vrsta povreda ruku i šta možete učiniti da biste ih sprečili:

Traumatske povrede često nastaju usled nepažljive upotrebe mašina ili alata. Mere predostrožnosti treba da uključuju upotrebu štitnika ili zaštitnih rukavica.

Povrede na dodir nastaju kontaktom sa rastvaračima, kiselinama, rastvorima za čišćenje, zapaljivim tečnostima i drugim supstancama koje mogu prouzrokovati opekotine ili povrediti tkivo. Da biste se zaštitili od ovih povreda, pročitajte etikete proizvoda, koristite odgovarajuću zaštitnu rukavicu ili zaštitnu kremu i često perite ruke.

Ponavljajuće povrede pokreta događaju se kada zadaci zahtevaju ponavljane, brze pokrete ruku tokom dužeg vremenskog perioda. Proizvodnja, sklapanje ili rad na računaru mogu dovesti do ovih povreda. Promenite stisak, položaj ruku ili pokret.

Zaštita ruku - pravila

Možete se zaštititi od povreda ruku pamteći sledeća osnovna sigurnosna pravila:

Prepoznajte opasnosti.
Razmislite o svakom poslu pre nego što započnete.
Pridržavajte se sigurnosnih pravila.

Zdrave ruke treba da traju ceo život. Zato budite oprezni, jer i povrede mogu trajati ceo život. Budite svesni postavljanja ruku i preduzmite mere predostrožnosti da ih čuvate.

Ne uzimajte ruke zdravo za gotovo. Zaštita prstiju i ruku važna je za vaš rad i kvalitet života. Povrede ruku povezane sa radom jedan su od vodećih razloga zbog kojih radnici završe na hitnoj i propuste posao. Oštećenje nerava na prstima i rukama, gubitak prsta, opekotina kože ili alergijska reakcija mogu negativno uticati na kvalitet vašeg posla - ili još gore - završiti karijeru i ozbiljno umanjiti kvalitet vašeg života.

Najefikasniji i najpouzdaniji način za sprečavanje problema na radnom mestu je dizajniranje i rukovanje procesima kako bi se izbegao kontakt sa opasnim materijalima. Poslodavci bi trebalo da preduzmu sve korake koji bi obezbedili zaštitu ruku, kao što je upotreba zaštitnih rukavica.

Zaštitne rukavice za zaštitu ruku

Danas su dostupne mnoge vrste rukavica za zaštitu od širokog spektra opasnosti. Priroda opasnosti koja je uključena uticaće na odabir rukavica. Raznolikost potencijalnih profesionalnih povreda ruku predstavlja pravi izazov za odabir pravih rukavica. Generalno, rukavice spadaju u sledeće četiri kategorije:

Rukavice od kože, platna ili metalne mreže: Ove vrste rukavica štite od posekotina, opekotina i uboda.
Rukavice od tkanine i presvučene tkanine: Ove vrste rukavica izrađene su od pamuka ili druge tkanine. Uglavnom štite od prljavštine, istrljavanja i ogrebotina.
Izolacione gumene rukavice: Ove rukavice se koriste za zaštitu od električnih opasnosti. Za više informacija o izolaciji gumenih rukavica za električne radove, pogledajte zaštitne metode električne zaštite
Rukavice otporne na hemikalije i tečnosti: Kada radite sa hemikalijama sa visokom toksičnošću, radite sa korozivnim materijalima u visokim koncentracijama, rukujete hemikalijama tokom dužeg vremenskog perioda ili potapate celu ruku ili deo ruke u hemikaliju, treba odabrati odgovarajući materijal za rukavice, na osnovu hemijske kompatibilnosti. 

Zaštitne rukavice za razne namene

Postoji nekoliko faktora, osim materijala za rukavice, koje treba uzeti u obzir pri odabiru odgovarajuće rukavice. Količina spretnosti potrebna za izvođenje određene manipulacije mora se odmeriti prema materijalu rukavica koji se preporučuje za maksimalnu hemijsku otpornost. U nekim slučajevima, posebno kada radite sa osetljivim predmetima gde je fina spretnost presudna, glomazna rukavica zapravo može predstavljati veći rizik.

Tamo gde je potrebna fina spretnost, razmislite o dvostrukim rukavicama sa manje kompatibilnim materijalom, odmah uklonite i zamenite spoljnu rukavicu ako postoje znaci kontaminacije.

Veličina rukavica takođe može biti važna. Jedna veličina ne odgovara svima. Preuske rukavice obično izazivaju umor, dok preširoke rukavice imaju labave krajeve prstiju što otežava rad. Obim ruke, mereno u inčima, približno je ekvivalentan prijavljenoj veličini rukavica. Za neke zadatke takođe treba uzeti u obzir boju rukavica, dizajn manžetne i podstavu.

Zaštita ruku - zaštitne rukavice


Rukavice za jednokratnu upotrebu treba menjati ako postoji bilo kakav znak kontaminacije. Rukavice za višekratnu upotrebu treba često prati, ako se koriste duže vreme.

Dok nosite rukavice, pripazite da ne rukujete ničim osim materijalima koji su uključeni u postupak. Dodirivanje opreme, telefona, kante za smeće ili drugih površina može prouzrokovati kontaminaciju. Budite svesni dodirivanja lica, kose i odeće.

Kao što smo gore pominjali postoji niz različitih opasnosti koje mogu naneti štetu rukama i rukama na radnom mestu. Zato obezbedite ruke najboljim zaštitnim rukavicama koje možete pronaći na našem sajtu. Jer kompanija NOVATEX nudi samo najbolje, najbolju zaštitnu opremu i najbolje zaštitne rukavice.

Pogledajte asortiman zaštitnih i radnih rukavica putem sledećeg linka https://zastitnaoprema.rs/prodavnica/zastitne-i-radne-rukavice.html